Design: Credit River Valley’s Wright-like Style

  • An aerial rendition

It’s been a little while since we introduced this beautiful new build, sitting alongside a tributary of the Credit River and home to a an active couple nearing retirement.

The home that previously stood on this lot was impressive, albeit dated and oddly oriented. The 1970’s Viceroy cabin was was suffering from mould and structural damage, and stood facing away from the lovely river that snakes by the property.

Our clients decided to throw in the towel on the whole building and start fresh, calling on us to build a new 2000 sq.ft. bungalow with a walk-out basement on the south-facing river side.

This spacious home will have everything our clients will need and more: the first floor will be home to the couple, and the basement will acts as a separate 2 bedroom suite for their oldest son and his family.

The home’s design is fresh, impressive, and unique to our clients needs. Let’s take a look at the floor plan!

4

Upstairs, a double garage connects to a mud room adjacent to the front entry. The master bedroom sits at the far east corner, with windows facing south and east. An ensuite bathroom and large walk-in closet complete the dream bedroom.

Stairs to the basement divide the home’s private bedroom from the more public areas. The stairwell is designed with a tall window that perfectly frames the river’s picturesque footbridge seen from the property. A small window seat on the landing is the perfect place to curl up with a book on a rainy day.

Beyond the stairs, a hallway opens up to the huge open concept Great Room. The kitchen (deemed one of the most important rooms in the house) has three zones:  the cooktop with counters on each side, the island for food prep and quick meals and the sink area for easy clean up.  A huge walk in pantry stands behind the kitchen, with lots more counter space and floor to ceiling shelving to house the wife’s extensive cookbook collection. An extra special touch is the pantry’s window that looks towards the river.

Past the kitchen sits the dining and living room with a near 14’ ceiling, huge windows on the south and north and a central stone-clad fireplace on the west end wall. An office is tucked up into the north-east corner which will make working from home a breeze, if need be.

Behind the fireplace, a large sun room sits on the western end of the home, with an extra eating and sitting area, for late night sights of the river and the setting sun. The sun room is also home to a wood stove for cool evenings.5

The basement has an entrance from both the first floor and a private entrance from the outdoors, so the son and his family can have their privacy when needed. The basement has three large private rooms (to be made into bedrooms, baby’s rooms, offices, etc.), a bathroom, and a large living area.

The home’s aesthetic will be clean, warm, and tranquil. Using Frank Lloyd Wright’s organic and Usonian architecture of the 1920s and 30s as inspiration, the home’s materials will be carefully chosen to reflect the landscape’s palette. Inside, the home will be modern and dramatic, with differing ceiling heights, delicate crown moulding, and our clients’ hand-crafted mission furniture.

Next comes demolishing the old home and constructing the new one. We can’t wait to see this rural home take shape!

2 Comments

  1. Michael Sek June 16, 2016 Reply

    Aging at home parents will love sharing this home with their son and his family. The staircase joints the two levels with an area to pause and enjoy the river view, or else an afternoon of reading. FLW expansion and contraction of space in the living space, sunroom, and adjoining office: Looking with excitement to material choice, and Wright geometric patterns.

    • Author
      Solares June 17, 2016 Reply

      Thanks for your positive and insightful comments Michael!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*